Tarkistamistapaamme rethymnoguide on responive suunnittelu ja Suomen puolella on parhaillaan päivitys (Googlen kääntämä)

Rethymnon on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki noin 28000 asukkaineen. Rethymnonin maakunta sijaitsee Iraklionin ja Hanian välillä. Kaupunki on rakennettu niemelle ja on ihanteellinen lomakohde jos matkaltaan toivoo sekä kaupunkielämää että rantalomaa. Rethymnonista käsin voi hyvin vierailla kaikkialla Kreetan saarella kiitos hyvän valtaväylän ja tieverkoston. Kaupunki on sekoitus venetsialaisesta ja turkkilaisesta arkkitehtuurista. Mukava matka Rethymnoniin on matkustaa laivalla Pireuksesta Rethymnoniin, satama sijaitsee vain 100 m vanhasta kaupungista. Mikäli lentää Iraklioniin tai Haniaan bussimatka Rethymnoniin kestää noin tunnin. Linja-autoasemalta kävelee muutamassa minuutissa kaupungin vanhaan osaan. Rethymnon on elävä kaupunki myös talvella, kiitos vuonna 1974 perustetun yliopiston.

Rethymnonissa sijaitsee yksi Kreetan hienoimmista hiekkarannoista, ranta ulottuu venetsialaisesta satamasta 20 km itään päin. Tällä alueella sijaitsee lomakohteet Perivolia, Missiria, Platanes, Adele ja Stavromenos, näistä kaikista pääsee linja-autolla Rethymnoniin. Autolla tai linja-autolla pääsee kaupungin länsipuolella oleville rannoille Georgioupolin kylän suuntaan. Täälläpäin rannat ovat hienoja eivätkä niin täynnä kuin Rethymnonin kaupungissa. Rethymnonin maakunnan luonto on hyvin vaihtelevaa, täällä on korkeita vuoria, rotkoja, luolia, vihreitä laaksoja ja jokia. Upea luonto antaa mahdollisuuksia elämyksiin mikäli kyllästyy vilkkaaseen kaupunkielämään.

Kauniin ja vaihtelevan luonnon lisäksi Rethymnonin maakunnassa sijaitsee monta arkeologisesti tärkeätä aluetta, historiallisia paikkoja, kirkkoja ja luostareita.

 

Nähtävyyksiä Rethymnonissa

Rethymnonin kaupungissa voi shoppailun tai tavernassa istumisen lisäksi tutustua moneen historiallisesti tärkeään rakennukseen. .

Fortezza Frourio. Linnoitus on rakennettu vuosien 1573 ja 1587 välillä turkkilaisten vuonna 1571 tekemän hyökkäyksen jälkeen. Linnoituksen oli tarkoitus suojata hyökkäyksiltä mutta se ei suojannut turkkilaisten hyökkäykseltä vaan turkkilaiset valloittivat kaupungin 30 päivän piirityksen jälkeen vuonna 1646. Linnoituksesta on jäljellä suurin osa muurista ja turkkilainen Sultan Ibrahim moskeija. Linnoitukseen on myöhemmin rakennettu amfiteatteri missä järjestetään konsertteja. Linnoitukseen on turistikautena sisäänpääsymaksu.

 

Arkeologinen museo sijaitsee Fortezzan pääsisäänkäynnin yhteydessä vanhassa turkkilaisessa vankilassa. Täällä on kokoelmia minoalaiselta ajalta, kreikkalaiselta ja roomalaiselta ajalta. Sisäänpääsymaksu.

Historian ja kansantaiteen museo. Yksityinen kokoelma pukuja, kudontatöitä, keramiikkaa, työkaluja, kuparia ja huonekaluja. Sisäänpääsymaksu.

Arimondikaivo vuodelta 1626 sijaitsee Platia Petrichakilla. Leijonapäistä koostuva suihkulähde on hyvin säilynyt.

 

Tis Nerantzes moskeija sijaitsee keskellä kaupunkia. Moskeijassa on kolme kupolia ja kapea minareetti jossa kaksi parveketta. Nykyään moskeija toimii musiikkikouluna ja konserttisalina. Moskeijaa kutsutaan myös nimellä Odeion. Konsertit yleensä ilmaisia.

Kara Muza Pascha moskeija sijaitsee Odos Arkadioulla. Tänään täällä on restaurointiverstas ja bysanttilaisten esineiden hallinto.

Platia Tesseron Martiron on kaupunginpuiston vieressä ja täällä sijaitsee myös uusi kirkko. Täällä on Kostis Giamboudakisin patsas (symboli kreetalaisten vastarinnasta turkkilaisia vastaan). Giamboudakis räjäytti Arkadin luostarin 8 marraskuuta 1866. 964 henkilöä oli hakeutuneet turvaan turkkilaisilta luostariin, ja kreetalaiset valitsivat kuoleman sen sijaan että olisivat joutuneet turkkilaisten vangitsemisiksi. Kostis Giamboudakis ampui viimeisen laukauksensa suoraan ruutikellariin ja surmasi täten myös 800 turkkilaista. Arkadi luostari sijaitsee 24 km Rethymnonista kaakkoon.

 

Nähtävyyksiä Rethymnonin ympäristössä

Arkadi luostari sijaitsee 24 km Rethymnonista ja on rakennettu venetsialaisaikana ja saanut nimensä Arkadios nimisen munkin mukaan.

 

 

Agia Galini sijaitsee 58 km Rethymnonista etelään ja on nykyään suosittu turistikohde puhtaine ja kauniine rantoineen.

Anogia, Zoniana, Lividia ja Margarites sijaitsevat Milopotamiksessa ja ovat tunnettuja käsityöperinteen ylläpitämisestä. Täällä valmistetaan keramiikkaa, kivi- ja puutöitä, koritöitä ja kutomista.

 

Marathiluolat Chanian ulkopuolella. Dolphin Cruises järjestää päivittäin venetsialaisesta satamasta risteilyjä Marathiluolille. Voi valita joko pienen nopean veneen tai merirosvolaivan ”Barbarossan”.
Varaa lippusi päivää ennen risteilyä joko satamassa sijaitsevasta konttorista tai puhelimitse puh. 28310 57666.

Päiväretki Santorinin saarelle. Tiistaisin ja lauantaisin järjestetään kokopäiväristeilyjä Athiniokseen ja Firaan. Laiva lähtee Rethymnonista 7.30 ja palaa satamaan 21.30. Aamiainen ja illallinen tarjoillaan laivalla.

 

Festivaalit

Renessanssifestivaalit järjestettiin ensimmäisen kerran 1987. Festivaalien aikana voi seurata erilaisia teatteriesityksiä Fortezzan amfiteatterissa.

Aarteenmetsästystapahtuma on kilpailu joka koskee kaupungin historiaa, kilpailu alkaa 2 viikkoa ennen karnevaalia. Hotellit järjestävät myös kilpailuja kaupungissa vieraileville.

Karnevaalit Rethymnonissa on Kreetan saaren suurin karnevaalitapahtuma ja on saanut alkunsa jo vuonna 1916. Vuodesta 1959 karnevaaleja on järjestetty joka vuosi. Karnevaalit 13/3 2016.

Viinifestivaalit järjestetään kaupungin puistossa heinäkuussa. Tapahtuman aikana voi nauttia Kreetan kaikkien viininvalmistajien tuotteista sekä musiikista ja näytelmistä. Sekä sisäänpääsy että viini on ilmaista. Oma lasi on hyvä ottaa mukaan.

Vaeltaa ja pyöräillä

Rethymnonin ympäristö soveltuu hyvin sekä vaellukselle että pyöräilyyn. Tarjonta on valtava vuorikiipeilystä helppoihin kävelylenkkeihin alueen kauniissa luonnossa. The Happy Walker niminen organisaatio järjestää erityyppisiä vaelluksia jokaisena viikonpäivänä. The Happy Walkerin osoite on 56 Tobazi ja puhelin +30 28310 52920.

 

Pyhät ja tavat

Joulua vietetään perhepiirissä ja nautitaan perinteisistä Kreetalaisista jouluruuista. Epifaniaa (tammikuun 6 päivä) vietetään vettä pyhittämällä, tämä tapahtuu käytännössä niin että pappi heittää ristin mereen ja kaupungin nuoret miehet sukeltavat kilpaa löytääkseen sen.

Pääsiäinen on pyhistä se jota juhlitaan eniten. Apokriassunnuntaina alkaa paasto ja lihan syöminen loppuu. Koko pääsiäisviikon ajan pidetään monta jumalanpalvelusta ja pitkänä perjantaina kävellään kulkueessa iltakirkkoon. Ensimmäisinä kulkueessa kävelevät Jeesuksen arkkua kantavat, perässä kulkevat seurakuntalaiset kynttilät kädessä.

umalanpalveluksen jälkeen syödään pääsiäiskeittoa ja munia. Pääsiäispäivänä saa syödä lihaa ja lammasta grillataan monessa pihassa tänä päivänä, tämä on myös kevään alkamisen merkki. Pyhän Maarian taivaaseen nousemista vietetään 15 elokuuta, yleensä lomaa viettäen.

Juhlimisen aiheita on Kreikassa paljon, häät ja kastajaiset ovat suuren juhlan arvoisia ja viinisatoa juhlitaan syyskuussa. Keväällä juhlitaan lampaiden kerinnän yhteydessä.

 

Kreetalainen keittiö

Sanotaan että oliivit ja oliiviöljy on pitkän iän salaisuus. Kreetalla ruokakulttuuri on pysynyt miltei muuttumattomana kautta aikojen. Kreetalainen ruoka on helppo ja luonnollinen ja perustuu saaren omiin raaka-aineisiin.

Skordopsomi – Valkosipulileipää fetatahnan kera
Tzatziki – Jogurttia, kurkkua, valkosipulia
Melizana – Munakoisoja, yrttejä, valkosipulia
Dolmadakia – Riisillä täytetyt viinilehtikääryleet
Favva – Kikhernesosetta tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla
Kalamari – Friteeratut mustekalarenkaat
Manitaria – Valkosipulissa paistetut herkkusienet, basilikaa
Kalsounakia – Juustopasteijat
Tirokriketter – Friteeratut juustokroketit
Haloumi – Paistettua juustoa
Garides Sachanaki – Katkarapuja kuumassa feta tomaattikastikkeessa
Kochilli – Juustokuorrutettuja äyriäisiä valkosipulin kera
Midia Gigantes – Isoja vihreitä simpukoita valkosipulivoin kera
Smirneika – Pieniä pyitä kastikkeessa
Spanakiballes – Pinaattipalloja fetajuuston kera
Skordalia – Perunasosetta valkosipulilla
Keftedakia – Jauhelihapihvit
Feta fournou – Uunissa paistettua fetaa
Mezedakia – Lautanen pientä purtavaa ennen pääruoan syömistä