English

Välkommen!
Evangelos med familie

Miloi

I en oase av bl.a. johannesbrødtrær, daddelpalmer, nøttetrær, plataner, banantrær, drueklaser, fikentrær, sitrustrær og Dionysos favorittplante, eføy, bare åtte kilometer fra Rethymno by, ligger det en taverna nede i en kløft. Tavernaen drives av Evangelos, sammen med sin familie, ett enestående hyggelig vertskap. Stedet har nå, i løpet av 2008/2009, fått en real ansiktsløftning, og satsningen fortsetter.

Her i kløfta er det rennende vann året rundt hvilket da også er en forutsetning for det yrende fugle-, dyre- og planteliv som du kan finne her. Alt fra hauk, ørn og nattergal, til krabber kan man finne her i denne naturens egen hage.

Byens navn, Miloi, (”Møller”, og uttales; Miiiili) henspiller på dens historie, den gang da det lå ett utall møller nedover langs med elven. Her må det en gang ha vært ett hektisk folkeliv, så travelt at her hadde Venetzianerne en egen skatteinnkrever lokalisert. Ruinene av hans villa ligger via a vis tavernaen i Mili-kløften, rett over elven. Men også tett inntil tavernaen ligger det gamle forlatte bygninger som, selv om de nok har sett sine beste dager, fortsatt er sett på noen utmerkede eksempler på gammel gresk byggeskikk.
Tavernaen er enten ett ypperlig utgangspunkt for dem som vil ta en lunsj før dem vandrer ned kløften, eller som et mål for dem som heller vil gå oppover kløften.

Men det anbefales også varmt å ta turen hit for en bedre romantisk middag. Ankom gjerne før mørket senker seg for å se denne delen av kløften. Spis så et bedre måltid (selvsagt tilberedt med lokale grønnsaker) og drikk vin eller hva nå annet hjertet måtte begjære. Sug inn aroma fra kjøkken og skog og kjenn roen senke seg sammen med mørket. Fjernt fra byens ståk og larm. Om man da ikke heller havner i, eller allerede deltar i, ett lystig lag, hvilket jo også kan forekomme.


Landsbyen ”Nye” Miloi ligger til høyre når man kommer kjørende fra Rethymno, mot Chromanistiri, mens kløften, og veien ned til tavernaen begynner cirka 50 meter forbi avfarten til den nye landsbyen. Her finner man ett rekkverk ned mot kløften, sammen med endestasjonen for taubanen som bringer forsyninger ned til tavernaen. Stien, som er veldig grei å gå, skrår nedover i kløften, forbi det som må være en av Kretas aller minste kirker litt opp til høyre, før den i bunnen snur over elven og så fortsetter nedover kløften igjen til det ”Gamle” Mili.

For å komme hit til denne tavernaen gjøres dette enklest med taxi fra Rethymno by. Pass på å få med at det er til Tavernaen i Mili-kløften dere skal til, og ikke tavernaen ved navnet Mili ute i Misiria/Platanes med samme navn. Prisen opp hit var, sommeren 2009, 12 EURO. Man kan også, fra Misiria, ta ”Det lille toget” opp hit.

Tavernaen er behjelpelig med å skaffe taxi når man skal hjem igjen, og stien opp til veien er opplyst elektrisk når dagslyset har svunnet hen.

Inghild Lier Andersen og Trond Ryen Aspvik
www.rethymnoguide.com är producerad av
Calle & Git Hansson


Tel: +30 28310 56358
Mobil Calle: +30 6948 955 291, Mobil Git: +30 6945 947 821
Mail: calle@rethymnoguide.com, git@rethymnoguide.com

Annonsera på www.rethymnoguide.com, mer information här!

2009-08-22